29 iunie 2015

7 OBICEIURI ALE OAMENILOR PUNCTUALI

In cazul in care ai obiceiul cronic de a intarzia, atunci ar trebui sa cunosti o parte dintre cele mai comune tabieturi ale oamenilor punctuali, astfel incat sa reusesti sa scapi definitiv acest obicei neplacut.


Cercetatorii sunt de parere ca intarziatul repetitiv este, cel mai adesea, asociat cu caracteristici ale personalitatii precum tulburari de anxietate sau inclinatii puternice catre activitati extreme, ce implica surplusuri de adrenalina. De asemenea, ei sustin ca persoanele ce intarzie frecvent sunt, de altfel, extrem de deranjate de al lor comportament, dar le este foarte dificil sa schimbe ceva in acest sens.
Practic, a-i spune unei astfel de persoane sa ajunga la timp este aproape acelasi lucru cu a-i spune cuiva care este tine o dieta stricta ca ar obtine acelasi rezultat doar prin micsorarea portiei de mancare.
Pentru cele ce va identificati cu acest “sindrom”, va prezentam 7 obiceiuri ale oamenilor punctuali:

1. ISI ACORDA UN TIMP DE SIGURANTA

Printre cele mai comune obiceiuri ale oamenilor punctuali este acela de a isi acorda mereu un interval de timp de siguranta de 5-10 minute pentru a fi siguri ca vor ajunge la timp. Practic, ei iau in calcul orice intarziere neprevazuta si adopta aceasta masura de siguranta. Acorda-ti o marja de eroare de cateva minute si, astfel, vei ajunge la timp indiferent de ce factori, precum blocajul in trafic sau intalnirea unei cunostinte vechi cu care schimbi cateva vorbe, vor influenta punctualitatea ta.

2. AU ASTEPTARI REALISTE

Persoanele punctuale au intotdeauna asteptari realiste, asadar ei sunt foarte constienti de timpul necesar pentru a finaliza ceva, fara intarziere. Cercetarorii sunt de parere ca cei ce intarzie constant au tendinta sa se gandeasca si raporteze exclusiv la acea singura data cand finalizarea unei anume actiuni a necesitat, spre exemplu 20 de minute, iar care, ulterior, de fiecare data, aceeasi actiune a durat 30 minute. Prin urmare, specialistii sugereaza celor cu deficit de puctualitate sa isi noteze zilnic durata exacta a rutinei matinale, dintr-o saptamana, intai cat estimeaza ca dureaza, iar apoi timpul real si astfel reusind sa constate care este rata de eroare. Studiile arata ca, in general, aceasta rata de eroare este de 25 pana la 30% din timpul estimat.

3. SUNT FOARTE ORGANIZATI

Oamenii punctuali sunt extrem de organizati, toate tabieturile lor fiind structurate in detaliu si cu strictete. Ei au mereu un orar fix si au grija sa nu adauge ulterior evenimente prea aproapiate ca si timp de cele deja planificate. Pentru a evita intarzierile, incearca sa faci lucrurile diferit de cum obisnuiesti, prin creerea unei rutine. Nu te abate de la programul prestabilit si, astfel, vei reusi sa ajungi la timp. Va fi dificil la inceput, dar cu siguranta vei deveni una dintre acele persoane punctuale pe care le admiri.

4. NU II DERANJEAZA SA AJUNGA MAI DEVREME

Persoanele mereu punctuale nu au absolut nici o problema cu a ajunge mai devreme si a fi ei cei ce asteapta. Prefera oricand aceasta postura in locul celei a intarziatului. Adesea au pregatit, in geanta, un e-reader sau o carte, astfel ca timpul de asteptare sa se transforme intr-o activitate productiva sau chiar distractiva.

5. SE TREZESC MEREU DEVREME

Cei punctuali au mereu alarma setata mai devreme decat ar face-o un intarziat. In acest fel, ei isi acorda timpul necesar, plus minute de sigranta, pentru a se ocupa, in liniste si lipsit de graba, de toate activitatile rutinei matinale. Acestia au intiparita acest tip de responsabilitate prin care prefera sa se priveze de cateva minute de somn in plus pentru a face totul organizat si cu calm si, evident, pentru a evita orice intarziere neprevazuta.

6. NICIODATA NU RECURG LA AMANARE

Pe principiul “nu lasa pe maine ce poti face azi”, oamenii punctuali nu recurg niciodata la amanare. Cand au ceva de finalizat, acestia realizeaza acest lucru in exact acel moment, fara sa gaseasca scuze sau fara sa se lase distrasi de orice factor determina o intarziere. In acest fel, acestia nu au niciodata contact cu stresul provocat de termene-limita, fiind extrem de eficienti in a lor promptitudine.

7. RESPECTA INTERVALUL DE ODIHNA

Pentru a se putea trezi atat de devreme, cei mereu punctuali pun mare accent pe odihna, astfel ca acestia respecta cele 7-8 ore de somn necesare unui om realmente organizat.Acesta este unul din motivele principale pentru care ei sunt capabili, mereu, sa mentina un orar strict, bazat pe responsabilitate, calm si punctualitate.
Asadar, a fi o persoana mereu punctuala nu este un lucru chiar usor. Implica un plus de efort si o dispozitie catre sacrificii, precum intreruperea somnului cu cateva minute mai devreme. Crezi ca poti dobandi aceasta virturte?
Text: Lucia Faur
Foto: PR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu