Sursa imaginii |
În această pagină vreau sa împărtășesc cu voi rețetele care le fac eu de obicei inspirată din caietul bunici ori de pe internet.
---------------------------------------------------------------------------------------
Prăjitură deșteaptă
Ingrediente necesare:
1 litru de lapte,
9 ouă separate,
200 g făină,
200 g unt topit,
250 g zahăr pudră,
2 pliculețe zahăr vanilinat,
1 praf de sare,
esență de vanilie
Mod de preparare:
-se separă ouăle.
-cele 9 gălbenușuri se amestecă cu zahărul pudră, untul topit (rece),făina, laptele și esența (opțional)
-se bat albușurile cu zahărul vanilinat
-se amestecă gălbenușurile cu albușurile
-se pune în tavă tapetată, 1 oră la cuptor
se lasă încă o oră în cuptor să se răcească.
Pentru a vă fii mai ușor am găsit rețeta video, eu sper să vă placă,e una dintre rețete mele favorite se face ușor și foarte repede, oricine poate să o facă:
Poftă bună!
----------------------------------------------------------------------------------------
Pască fără aluat
Ingrediente necesare:
10 ouă
10 plicuri de zahăr vanilat
1kg brânză de vaci grasă
1 pahar mare de smântână
200g stafide puse la înmuiat(după gust)
1-2 linguri de miere(după gust)
Mod de preparare:
- se bat ouăle întregi, toate ingredientele pe urmă de amestecă foarte bine
-se coace pe foaie de copt aproximativ 1 oră
- se lasă în formă până se răcește.
E foarte bună, zemoasă perfectă pentru masa de Paște, dar nu numai eu o fac și în timpul anului și mereu e desertul ideal. Prima dată am auzit de aceasta rețetă la televizor, o prepara doamna Bahmuțeanu, din câte țin minte, deoarece au trecut mai bine de 2-3 ani de atunci. Important e să o încercați și să îmi spuneți pe urmă cum e.
Poftă bună!
-----------------------------------------------------------------------------------
Budinca de vara (cu fructe de padure)
reteta englezeasca, racoritoare, se face cu fructe de padure si paine. Eu am realizat-o in doua forme: in straturi alternative si sub forma de cupola (am pus poze pentru amele variante). Forma originala e cea de cupola, care seamana cu traditionalul puddingenglezesc. Se pare ca acesta era si desertul preferat al Lady Diana.
Se poate face cu orice combinatie de fructe de padure, dar baza este zmeura, aceasta nu trebuie sa lipseasca. Eu am folosit partie egale de zmeura si strugurasi rosii (cate 300 gr) si cate 200 gr cirese si coacaze.
E important si ce paine folositi, trebuie sa fie paine deasa (de ex. cea cu cartofi), nu din cea buretoasa, aerisita!
Ingrediente
Budinca de vara (cu fructe de padure)
1 kg amestec fructe padure (zmeura, strugurasi rosii, coacaze, mure, capsuni, cirese)
150-200 gr zahar
100 ml apa
esenta de vanilie
felii de paine
150-200 gr zahar
100 ml apa
esenta de vanilie
felii de paine
Portii: 2 budinci aprox. de dimensiunea unui bol de supa
Preparare
Budinca de vara (cu fructe de padure)
- Curatati ciresele de samburi, strugurasii si coacazele de codite. Spalati separat toate fructele.
- Intr-o oala puneti apa, zaharul si ciresele. Lasati la fiert pana se topeste zaharul.
- Adaugati strugurasii si coacazea (si capsuni daca folositi) si mai lasati la fiert 2 minute.
- Adaugati zmeura (si mure daca aveti) si esenta de vanilie, amestecati si stingeti focul.
- Puneti fructele intr-o sita aseazata deasupra unui vas in care sa se scurga sucul. Lasati asa pana fructele ajung la temperatura camerei.
- In acest timp decupati felii de paine in functie de ce varianta alegeti:
1. Varinata cupola: folositi un bol de supa, sau alt vas asemanator cu o cupola pe care-l tapetati cu folie de plastic (nu ca mine care am uitat si apoi am scuturat de numai la budinca sa iasa din form). Taiati o felie de paine care sa se potriveasca cu fundul vasului. Apoi taiati dreptunghiuri de paine cu care sa tapetati pereteii vasului de jur imprejur, cat mai strans posibil.Insiropati feliile de paine si tapetati interiorul vasului cu ele. In interior umpleti cu fructe scurse de suc. Acoperiti vasul cu folie de plastic, deasupra asezati un vas care sa intre perfect in bol si apoi asezati o greutate deasupra.
2. Varianta in straturi: folositi un vas rotund sau dreptunghiular pe care-l tapetati cu folie de plastic. Decupati felii de paine dupa forma vasului. Numarul feliilor de paine depinde de cat e vasul de inalt si cate straturi vreti sa faceti, eu am folosit doar 2 felii. Pe fundul vasuluipuneti un strat de fructe, apoi o felie de paine insiropata, apoi iar fructe... si tot asa straturi alternative pana se umple vasul, ultimul strat fiind paine insiropata. Acoperiti vasul cu folie de plastic, aseazati o farfurie care sa intre perfect in vas si apoi asezati o greutate deasupra. - Dati budinca la frigider minim 8 ore, maxim 24 ore. Sucul ramas puneti-l la frigider.
- Dupa aceea luati greutatile de deasupra si folia si apoi rasturnati budinca pe o farfurie. Scoateti budinca din forme doar in momentul servirii, nu-si va pastra forma prea mult timp!!!
- Serviti cu suc de pe fructe si cateva fructe de padure proaspete ca decor (in varianta cupola) sau simpla in varianta in straturi. Puteti pune alaturi si frisca sau inghetata.
----------------------------------------------------------------------------------------
MACARONS – REȚETA ORIGINALĂ
- TIMPI DE PREPARARE
- Timp de preparare: 25 min
- Timp de gatire: 20 min
- Gata in: 45 min
- INGREDIENTE
- 70 g zahăr vanilat
- 230 g zahăr pudră
- 120 g făină de migdale
- 2 g sare
- Opțional
- colorant alimentar
- Umplutura
- 230 g smântână dulce pentru frișcă
- 4 ouă mari
- 260 g ciocolată neagră
- PREPARARE
Le vedem cel mai adesea asociate evenimentelor sau restaurantelor de lux. Dar se fac mai ușor decât ați crede, dacă respectați cele scrise mai jos. Vorbim, desigur, despre celebrele macarons.
Preîncălziți cuptorul la 150 grade Celsius. Puneți albușurile într-un bol mediu spălat și uscat bine în prealabil. Pudrați zahărul vanilat printr-o sită, încet. Amestecați cu mixerul electric până în momentul în care compoziția devine atât de tare încât nu curge dacă întoarceți bolul cu gura în jos. Mai amestecați înca 1-2 minute, în funcție de performanța mixerului dvs.
Adăugați colorantul (în cazul în care doriți să puneți) și mai amestecați circa 20-30 secunde. Într-un castronel separat, cerneți prin sită făina de migdale (se găsește în supermarketuri sau dacă nu în magazinele tip Plafar), zahărul pudră și sarea – asta pentru că aveți nevoie de o compoziție cât mai fină. Apoi, prin aceiași sită presărați pudra obținută peste compoziția de albușuri. Amestecați încet cu o spatulă (de aproximativ 40-50 de ori) până amestecul devine mătăsos și vâscos.
Apoi turnați compoziția într-un poș – fără să lăsați goluri de aer în el. Puneți o hârtie de copt care nu lipește pe o tavă. Cu poșul turnați mixtura, la distanță de 2-3 cm pentru că macarons-urile dvs. își vor mări diametrul. Când turnați, să o faceți cu fermitate, pentru că astfel preveniți eventualele crăpături. După ce umpleți tava, loviți-o încet de masă de 3 ori, pentru a lăți “mingiuțele”, dând-le astfel binecunoscuta formă de macaron. Le băgați la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Dacă vă ies crăpate, înseamnă că ați amestecat mai puțin decât ar fi trebuit.
Dacă vă ies prea plate, înseamnă că ați amestecat prea mult.
Dacă atunci când încercați să ridicați un macaron din tavă se separă, înseamnă că mai trebuia să le lăsați la cuptor.
Umplutura se face simplu. Smântâna dulce se dă la fiert, se pune ciocolata în ea la topit și se amestecă încet până se formează crema. Când se răcește și crema și macarons-urile, cu ajutorul unui poș se toarnă crema pe un macaron și se lipește, încet, de ațt macaron.
Rețeta poate părea complicată doar pentru că am scris-o pas cu pas.
Dar nu vă descurajați, e mult, mult mai simplă decât lasă impresia! Să aveți spor!
Foto: Macarons /shutterstock
---------------------------------------------------------------------------------------
Cea mai buna reteta de sos Pesto
Sosul Pesto este una din cele mai populare bunatati pe care ni le-a oferit Italia. Iar bucatarii din peninsula sunt atat de mandri de acest sos incat au creat un campionat anual in cautarea celor mai bune retete.
Originar din zona de nord a Italiei, sosul Pesto si-a facut cu usurinta loc in bucatariile gurmanzilor din intreaga lume datorita gustului sau delicios.
Denumirea preparatului italian vine de la verbul "pestare", care inseamna "a zdrobi", si face referire la modalitatea traditionala de obtinere a sosului. In vremurile stravechi, dar si in prezent, pesto este pregatit intr-un mojar de marmura prin strivirea ingredientelor cu ajutorul unui pistil de lemn.
Iti vine sa crezi sau nu, sosul Peste are propriul sau campionat mondial, Genoa Pesto World Championship, iar reteta castigatoare din anul 2012, pe care am luat-o de pe site-ul Pestochampionship.it, o gasesti mai jos:
Ingrediente:
- 4 buchete de busuioc din Genova
- 30 grame (aproximativ 2 linguri) muguri de pin
- 45-60 grame aproximativ de parmezan ras
- 20-40 grame de branza Pecorino rasa
- 1-2 catei de usturoi
- 10g sare grunjoasa
- 50 ml ulei de masline
Mod de preparare
Inainte sa te apuci, trebuie sa tii cont de doua lucruri: in primul rand, sa ai un mojar si un pistil, iar in al doilea rand, sa te misti foarte repede ca sa nu se oxideze ingredientele.
Pasul 1: Spala frunzele de busuioc in apa rece si usuca-le pe un prosop, fara sa le freci.
Pasul 2: Zdrobeste mugurii de pin si cateii de usturoi in mojar pana pana cand ajung sa formeze o pasta.
Pasul 3: Adauga sare si frunze de busuioc putin cate putin si amesteca-le cu miscari circulare pana se omogenizeaza. Abia la sfarsit, cand ai obtinut o pasta verde.
Pasul 4: Adauga parmezanul si branza Pecorino si amesteca bine.
Pasul 5: Toarna un strat subtire de ulei de masline care ajuta la amestecarea perfecta a ingredientelor.
Sursa retetei
------------------------------------------------------------------------------------------------------
O traditie mexicana - Sos Guacamole
Timp de preparare
Dificultate
usor
Bucatarie
Vegetariana
Ce poti sa faci cu un avocado copt? Supe, salate, garnituri si minunatul sos Guacamole, pe care mexicanii il au in meniul lor de mii de ani. Sosul cu avocado vine de la azteci, care divinizau acest fruct considerat un afrodisiac. Nu stim daca vei strarni pasiune cu aroma de ceapa din guacamole, dar cu siguranta ii vei uimi pe cei de la masa cu sosul verde si picant.
Ingrediente
4 fire coriandru, 1/2 lamaie stoarsa, 1 ardei iute rosu, 1 ceapa mica, sare, 2 rosii mic, zemoase, 3 avocado, piper
Curata avocado, indeparteaza samburele si taie pulpa in cubulete mici. Stopeste-l imediat cu zeama de la lamaie ca sa nu oxideze si sa isi schimbe culoarea.
Pregateste separat rosiile tocate cubulete, ceapa tocata marunt, coriandrul tocat si ardeiul iute tocat (dupa ce i-ai indepartat semintele). Bucatile de avocado se zdrobesc cu furculita sau intr-un mojar cu pisalogul. Daca fructul nu este bine copt, pulpa este tare si nu se va zdrobi usor. Poti sa folosesti si un blender pentru a-l pasa.
Adauga ingredientele pe care le-ai tocat si amesteca totul foarte bine. Condimenteaza cu sare si piper.
Sosul Guacamole este garnitura perfecta pentru tortillas, quesadillas si chiar pentru carne fripta pe gratar sau la cuptor.