Cat priveste puterea calorica a bucatariei frantuzesti, multi oameni cred ca aceasta este scazuta, dar aparentele pot insela. Multe feluri de mancare au la baza carne si cartofi sau fasole, asa ca e bine sa fiti atenti ce sa comandati daca tineti la silueta. Pestele este insa omniprezent.
Top 5 cele mai faimoase mancaruri frantuzesti
1. Coq au vin
Dupa traducerea mot-a-mot carnea de cocos este facuta la cuptor in sos de vin (se pune cel putin o sticla de vin, alb sau rosu, depinde de gusturi), cu ciuperci, bucati de bacon sau de sunca, si usturoi. Pentru ca mancarea sa fie si mai gustoasa, secretul este sa folosesti carne de cocos batrin.
Unele restaurante folosesc sampanie in loc de vin pentru prepararea acestui produs, dar si pretul creste pe masura.
2. Foie gras
2. Foie gras
Renumitul ficat de gasca sau de rata provine doar de la pasarile care au fost hranite excesiv, pentru a se ingrasa cu mult peste limita normala. Este o delicatesa in restaurantele frantuzesti si este extrem de scumpa. Cel mai bine se serveste alaturi de ciuperci, in compania unui pahar de coniac.
3. Cassoulet
Este o mancare deloc rafinata, pe baza de fasole si carne de porc, dar se mai foloseste si carnea de rata sau de gasca. Amestecul de fasole cu carne si putin sos tomat se coace la cuptor, la foc foarte mic.
4. Chocolate Mousse
Alaturi de Tarte Tatin este unul dintre cele mai cunoscute ale desertului frantuzesc. Este practic o crema dulce compusa din oua, smantana, ciocolata si zahar. Se serveste intotdeaua rece si, optional, cu topping de fructe sau fructe de padure.
5. Bouillabaisse
Este o tocanita pe baza de peste, asezonata cu o gramada de ierburi dar si usturoi, foarte populara pe Coasta de Azur, in special in zona orasului Marsilla. Poate contine si fructe de mare.
Ingredientele de baza ale bucatariei franceze
1. Painea
Poate cea mai recunoscuta patiserie a lumii, patiseria din Franta cuprinde de la clasicele si crocante baguette pana la delicioasele croissante, servite in mod special la micul dejun. E pacat sa ajungeti in Franta si sa nu consumati paine traditional.
2. Ierburile
Cine nu a auzit de faimoasele Herbes de Provence? Acestea reprezinta un amestec uscat de rozmarin, busuioc, dafin, cimbru si levantica. Intreaga combinatie se foloseste pentru asezonarea mancarurilor pe baza de carne si de peste, sau in unele tipuri de salate.
3. Legume
Pe langa cartofi, fasole sau morcovi, de o mare popularitate se bucura vinetele si dovleceii, iar ca delicatesa trufele, insa acestea sunt foarte scumpe si nu pot fi servite decit in restaurantele foarte bine cotate.
4. Carne
Pe langa pui, vita, porc, rata sau gasca, in bucataria frantuzeasca se consuma si carne de cal sau de iepure. Carnea de cal se gaseste chiar si la supermarketuri.
5. Peste
Francezii se bazeaza foarte mult pe sardine, ton, pastrav si cod, insa in zona mediteraneeana a Frantei crevetii, calamarii sau scoicile sunt la mare cautare.
6. Branza
Un ingredient la fel de renumit in Franta precum produsele de patiserie. Se spune ca nici un francez care se respecta nu serveste o masa fara branza. In cele mai multe cazuri, un platou de branzeturi incheie o masa copioasa. Mai mult, in Franta veti avea ocazia sa degustati adevaratele specialitati Brie si Camembert.
In concluzie, daca ajungeti in Franta, intrati neaparat in patiserii, la restaurante cereti Coq au Vin si degustati unul dintre faimoasele vinuri frantuzesti. La desert, insistati pentru un platou de branzeturi traditionale, din diferite regiuni ale Frantei.